Categories
Local

Повик за учесници на младински програми во специјалните училишта

Во периодот од мај до декември 2019 гoдина во Скопје, Центар за младински активизам КРИК спроведува програма за младински работници во рамки на проектот Чекори кон Инклузија кој е во склоп на Проектот за младинско изразување. Проектот за младинско изразување е финансиран од Европската Унија а го спроведува Младински Образовен Форум, во партнерство со Лоја и Младински сојуз Крушево. Проектот Чекори кон Инклузија има за цел да создаде социјална инклузија на лица со попреченост кои доаѓаат од специјалните училишта во Скопје со нивните врсници со типичен развој.

Центар за младински активизам Цма Крик спроведува 5 младински програми за млади лица со попреченост и типичен развој. Младинските програми се составена од 10 работилници кои се одвиваат еднаш неделно во период октомври-декември 2019 во специјалните училиштата:

ДУЦОР „Партенија Зографски

Младинската програма ќе опфати циклус работилници поврани со социјалните мрежи, заштита на идентитетот и податоците, како и креативни работилници и настани на отворено. Работилниците ќе се имплементираат секоја среда од 19:30-21:00. Локација: Маџари, Скопје.

ЈУ Завод за заштита и рехабилитација на деца и младинци  

Младинската програма ќе опфати циклус работилници на тема: Dance and tolerance. Целта на младинската програма е почитување на различностите и зголемување на социјалната инклузија преку музиката и танцот. Во текот на работилниците учесниците преку латино таници, зумба и балет ќе научат да ги почитуваат различностите и ќе се зголеми социјалната инклузија на младите лица со попреченост. Работилниците ќе се имплементираат секоја среда од 15:30-17:00. Локација: Топанско Поле, Скопје.

ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“

Младинската програма ќе опфати циклус работилници на тема: Интеркултурен дијалог преку танц и музика. Целта на младинската програма е зголемување на социјалната инклузија на младите лица со попреченост преку танц и музика и презентирање на традицијата и културата на Италија и Словенија од страна на ЕВС волонтери, како и на нашата држава. Работилниците ќе се имплементираат секој четврток од 16:00-17:30. Локација: Капиштец, Скопје.

ПСУ „Д-р Златан Сремец“

Младинската програма ќе опфати циклус работилници на тема: Здрав живот и заштита на животната средина. Целта на младинската програма е учесниците да стекнат навика за избор на здрав избалансиран оброк и подигнување на свеста за заштита на животната средина. Посета на фитнес центри и креативни работилници со употреба на рециклирани материјали. Работилниците ќе се имплементираат секоја среда од 10:30-12:00. Локација: Кисела Вода, Скопје.

Центар за лица со Даунов синдром – САБА

Младинската програма ќе опфати циклус работилници на тема: Личен развој. Целта на младинската програма е зајакнување на капацитетите на младите лица преку јасно поставување на граници и стекнување на животни вештини за осамостојување.

Работилниците се состојат од едукативни, креативни и забавни активности кои ќе бидат имплеметиранни од тим од младински работници со времетраење од 1 час и 30 мин. Младинските програми се наменети за млади лица.

Работилниците се реализираат во просториите на училиштата во Скопје и во природа. Циклусот работилници се дел од проектот „Чекори кон Инклузија“ кој е во склоп на Проектот за младинско изразување. Проектот за младинско изразување е финансиран од Европската Унија, а го спроведува Младински Образовен Форум, во партнерство со Лоја и Младински сојуз Крушево. Проектот „Чекори кон Инклузија“ има за цел да создаде социјална инклузија на лица со попреченост кои доаѓаат од специјалните училишта во Скопје со нивните врсници со типичен развој.

Краен рок за аплицирање: 04.10.2019

Доколку имате дополнителни прашања, Ве молиме контактирајте не на: kriksending@gmail.com.

Доколку сте заинтересирани ве молиме пополнете ја апликациската форма

Categories
Local

Call for participants to a Youth Camp, 04-09 October 2019, Scout Center Ohrid

Title of the project: Combating social exclusion of young people

Leading organization: CYA KRIK, Skopje

Project partners: Youth Center Perspektiva Durres and Center for Education and Training Prizren

About the project: In Western Balkan region people with disabilities are facing lot of problems. Within this project, regional activities will be made in which youth with and without disabilities will learn from each other and learn about cultural cooperation while increasing the number of educational-mobility activities. Moreover, youth workers will gain knowledge and built their capacities in working in mixed groups, so indirectly the capacities of the organization included in this project will be fostered.  Best practices and ways of working with mixed groups will be shared and tested.

The project is supported by the Western Balkan Fund.

On behalf of the project activities, CYA KRIK issues call for participants to a Youth Camp

A3. Youth Camp – The youth camp will be happening in the Scouts Centre in Ohrid, North Macedonia and will gather 24 people coming from Skopje, Durres and Prizren.

WHO: 3 groups from Skopje, Durres and Prizren

Each group is consisted of 3 people young people with disabilities, 3 young people without disabilities accompanied by 2 group leaders.

WHEN: 4th till 9th of October 2019

WHERE: Scouts Centre Ohrid

THEME OF THE CAMP: During the youth camp, the participants will have the opportunity to learn more about social inclusion and different types of disabilities. The participants will have the opportunity to participate at Scouts outdoor activities in the nature. The participants will have the opportunity to learn more about the different cultures from North Macedonia, Albania and Kosovo*[1]. During this camp, the participants will spend time with each other, work on building the cultural cooperation and finding mechanisms for improving the process of social inclusion in their countries.

OBJECTIVE OF THE CAMP: Social inclusion, social and personal development of young people with disabilities and without.

YOUTH CAMP: The costs for the accommodation and food during the events is covered by the organizer. The travel costs are reimbursed up to 60% of the regular costs of the ticket.

WHO CAN APPLY: The call is open for participants – young people which have from 15 to 25 years old. The participants need to be motivated for participation at the camp. Previous experience is not needed.

HOW TO APPLY: fill this Application Form

DUE TO: The call is open due to 27th of September

CONTACT INFORMATION: e-mail infokrikcenter@gmail.com


[1] * This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR 1244 and the ICJ Opinion on the Kosovo Declaration of Independence

Categories
Local

Call for participant for the final conference of the project (multiplying event) Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization

Center for youth activism CYA Krik in partnership with Volunteer Centre Istria from Croatia and Zavod Bob from Slovenia are inviting you on a final conference for the project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization. We will present the final results of the project.

The final conference is happening at 24th of September, from 17-19h at Umbrella Restorant, Skopje.
At the conference will be presented the final results of the project activities.
The project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization is funded by the program Erasmus+ by the European Union from the National Agency of Slovenia.

If you want to participate, please fill the application form

Deadline to apply is 23th of September, Monday.

Categories
Local

Call for participants for workshop: The Ignorant Mentor Laboratory facilitated by experts from Zavod Bob, Slovenia

Center for youth activism CYA Krik in partnership with Volunteer Centre Istria from Croatia and Zavod BOB from Slovenia organize 3 workshops on the topic of autonomous employment and mentorship.

The workshops are part of the project activities from the project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization. The project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization is funded by European Union.

The workshop The Ignorant Mentor Laboratory has the aim to explore the role of the mentor in the process of emancipatory and transformative learning using the methods of Theater of the Oppressed

The workshops are happening at 24th of September, Tuesday from 14-16h at the Kancelarija na mladi-Municipality of Center, Skopje.

The workshop is facilitated by experts from Zavod Bob from Slovenia.

If you are interested to apply fill in this short application form

Deadline for application is Sunday 22.09.2019

Categories
Local

Call for participants for workshop: Autonomous Employment-what does it mean? facilitated by experts from CYA KRIK

Center for youth activism CYA Krik in partnership with Volunteer Centre Istria from Croatia and Zavod BOB from Slovenia organize 3 workshops on the topic of autonomous employment and mentorship.

The workshops are part of the project activities from the project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization. The project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization is funded by European Union.

The workshop Autonomous Employment-what does it mean? explore the concept of Autonomous Employment and Emancipative and Transformative learning.

The workshops are happening at 24th of September, Tuesday from 14-16h at the Kancelarija na mladi-Municipality of Center, Skopje.

The workshop is facilitated by experts from Center for Youth Activism CYA KRIK

If you are interested to apply fill in this short application form

Deadline for application is Sunday 22.09.2019

Categories
Local

Call for participants for workshop: Mentoring for employment: (how) does it work? facilitated by experts from Volonteer Centre Istria

Center for youth activism CYA Krik in partnership with Volunteer Centre Istria from Croatia and Zavod BOB from Slovenia organize 3 workshops on the topic of autonomous employment and mentorship.

The workshops are part of the project activities from the project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization. The project Post-YU for Learning Emancipation – Supporting learners on the way to self-realization is funded by European Union.

The workshop Mentoring for employment: (how) does it work? has the aim to explore how can mentoring support the employment of the unemployed.

The workshops are happening at 24th of September, Tuesday from 14-16h at the Kancelarija na mladi-Municipality of Center, Skopje.

The workshop is facilitated by experts from Volunteer Centre Istria, Croatia.

Deadline for application is Sunday 22.09.2019

Categories
Local

Конференција “Youth participation for ALL!”

Центарот за младински активизам ЦМА Крик со задоволство ве поканува на 16.09.2019 година во Public Room, со почеток од 13:00 часот на конференцијата “Youth participation for ALL!”. На конференцијата ќе бидат презентирани постигнатите резултати од проектините активности. Главната цел на проектот е да се придонесе кон создавање на силно, инклузивно и демократско општество во кое младите луѓе се целосно вклучени и помагаат во нивниот развој, развивајќи се себе си на лично и социјално ниво.

Во склоп на активностите беа имплементираа 10 работилници во три специјални училишта во Скопје, истражување, 5 чајанки, кои се имплементираа во периодот од Февруари до Март 2019, 5 настани на отворено, кои се имплементираа во соработка со Сојуз на извидници на Македонија во периодот од Април до Мај 2019 и истражување за мапирање на успешни приказни на лица со попреченост. Настаните беа планирани и имплементирани од тим составен од младински работници и опфатија активности од едукативен и забавен карактер, кои имаа за цел да ја зголемат социјалната инклузија на младите лица со попреченост.

Проектот “Youth Participation for ALL!” се спроведуваше во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија.

Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Доколку сте заинтересирани да присуствувате пополнете ја следнава апликациска форма: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfoUvRH_BrFiGCldo2fjWcx6__n1UFaYjAQRgkXW9ri6wbUmA/viewform.

Доколку имате дополнителни прашања, можете да не контактирате на: infokrikcenter@gmail.com.

Categories
Local

Успешна приказна – И ние можеме!

Запознајте го Даниел, младо лице со попреченост и успешен режисер. Ова младо лице е студент на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Истовремено, тој е координатор на Клубот за пишување драми во неговиот роден град. Неговите успеси почнуваат да се нижат во 2009-та година. Еден од неговите најголеми успеси претставува тоа дека е еден од сценаристите на аудио-драма за лица со оштетен вид. Неговиот филм „Услов“ наскоро ќе биде претставен на филмскиот фестивал „Браќа Манаки“.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Categories
Local

Успешна приказна – И ние можеме!

Запознајте ја Тања и нејзината љубовна приказна.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Categories
Local

Успешна приказна – И ние можеме!

Следната успешна приказна е посветена на две млади лица со Даунов синдром од Скопје кои имаат постигнато врвни успеси на Специјалната Олимпијад во Абу Даби. Нивната приказна како пливачи започнала пред 8 години. Оваа година во периодот од 14 до 21 Март тие во конкуренција со над 7000 учесници од 190 земји се натпреваруваа во пливање на 50 метри и го освоија златниот медал. Интервјуто беше спроведено од тим на младински работници во Дневниот Центар за лица со Даунов синдром.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.