Categories
International

Флаер – Street APP 4 Inclusion

Во услови на пандемија, значително се нагласи потребата од непречен пристап до интернет, соодветни дигитални алатки и дигитална инкузија на младите лица со попреченост.

Младинските работници и социјални работници со цел да одговорат на потребите на младите лица беа принудени да ги адаптираат своите програми за маргинализираните лица, преку употреба на специфични дигитални алатки. 

Проектот Street APP 4 Inclusion има за цел да ги подобри интервенциите кои ги спроведуваат младинските и социјалните работници, преку користење на иноватина информатичка и комуникациска технологија, т.е дигиталната алатка Be Coral. Креирана врз основа на потребите, оваа апликација ќе го подобри квалитетот и ефикасноста на теренските активности за социјална инклузија. 

КА2 проектот е дел од Еразмус+ програмата, а се спроведува во парнертство со:
Parada Foundation, Strade, Malazeta srl, Project Kieu и Fundacion Escuela de Solidaridad. 

Categories
International

Летен инклузивен камп: Кампуваме заедно

Image may contain: text

Центар за младински активизам објавува повик за пријавување на учесници на Инклузивниот младински камп кој ќе се спрове во летниот период.

Како учесници на кампот, можат да се пријават млади лица со и без попреченост од 15 до 19 години.

Кампот трае 4 дена (3 ноќевања) и се случува во Извидничкиот Центар Охрид ИЦО.

Утринскиот дел од програмата се состои од едукативни активности подготвени според потребите на учесниците, додека попладневниот ден од програма се состои од активности на отворено.

Учесниците работат поделени во групи. Групите се состојат од 1 лидер на група кој има искуство во работа со млади лица со попреченост и без, како и млади лица со попреченост и типичен развој.

Со оваа група на учесници работи програмски тим: фасилитатори, програмски тим за слободни активности и 2 координатори на програмските активности.

Кампот се спроведува во периодот од 24ти јули до 28ми јули 2020 година, а притоа ќе бидат преземени мерките за заштита од КОВИД 19.

Програма на кампот се состои од:

-Активности за градење на група;
-Активности на отворено (кајакарење, пешачење, стрелаштво, водени лудории, палење на логорски оган, спортски активности и многу други);
-Работилници каде ќе се користат методите на неформално образование на различни теми;
-Посети на локалните атракции во Охрид;
-Интересни и забавни активности.

Патните трошоци и трошоците за сместување и храна се целосно покриени.

За учество на кампот, може да аплицирате на следните апликациски форми:

-За учесници: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdfOSGDn3g-4YaNFGCyRURkzM1HlagBYh4o0YE9z7Wx0AyQhA/viewform

-За фасилитатори: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-YE6IG-hNfXeOzLfcSirrQwLvYIHU5JGAMzcY4yS0BwJA2g/viewform

-За лидери: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScHe_0R9iawOdME4brza5fhzAegINnxYbHl8rJLlDj5nfGysw/viewform

Летниот младински инклузивен камп “Кампуваме заедно” е поддржан од страна на Агенција за млади и спорт.

Доколку имате потреба од дополнителни информации, контактирајте не на infokrikcenter@gmail.com

Повикот за аплицирање е отворен до 17ти јули 2020 година.

Categories
Local

Предизвиците и потребите на младинскиот граѓански сектор за време на COVID 19

Појавата на пандемијата КОВИД 19 во светот предизвика промени и во работата на граѓанскиот сектор во Република Северна Македонија. Поради состојбата со која се соочија најголем дел од организациите кои работат со млади, група младински организации креираше прашалник со цел да се препознаат предизвиците и потребите на секторот. Во исто време, на овој начин се овозможи креирање на платформа која послужи за препознавање на областите во кои младинските организации активно работат во услови на криза и ја покажа нивната подготвеност за адаптација и придонес во сфери суштествени за функционирање на целото општество во услови на прогласена пандемија. Резултатите од овој прашалник исто така ги идентификуваше и главните потреби на младинските организации и генерираше препораки кои ги посочија клучните сектори и начините за вклучување на овој сектор од страна на државата во услови на ваква и слични пандемии во иднина. Препораките и предлозите се доставени до релевантни чинители во Република Северна Македонија.

ЦМА Крик во соработока со младинските организации ја покренаа иницијативата за спроведување на анализа за потребите на граѓанскиот сектор за време на COVID 19.

Резултатите од анализата може да ги погледете во документот.

Categories
International

National report-Analyzes of the country’s needs in terms of youth and social workers skills’ needs for reach out activities to marginalized youth

This study follows deep research about the situation with marginalized groups in the partner organizations countries. This research investigate countries’ needs in terms of youth and social workers skills’ needs for professional development on outreach activities for marginalized clients. The results of the study gives an overview of the situations in the countries and directions in order to ease the work of the other project activities and development of following IOs of the project activities. The results of the study focus on Digital Competences of youth and social workers and the integration of digitalization within organizations’ outreach activities

The study is consisted of two different questionnaires: -NGOs/institutions which are providing activities for the target group on local and national level and -youth workers which are implementing the activities for the target group.

The study was implemented in Italy, Romania, North Macedonia and Spain in the period of January-March 2020.

Project info: STREET-APP 4 INCLUSION is a 24 months Strategic Partnership Innovation project in the area of YOUTH, focusing on Youth workers’ capacity building processes for more effective inclusive reach-out activities for marginalized people.

Project partners: CYA Krik North Macedonia, PROGETTI ASSOCIAZIONE STRADE ITALY, MELAZETA ITALY, Proyecto kieu Spain and Fundacion escuela de soladaridad Spain.

Categories
International

General report of the country’s needs in terms of youth and social workers skills’ needs for reach out activities to marginalizes youth and the usage of digital tools

This study follows deep research about the situation with marginalized groups in the partner organizations countries. This research investigate countries’ needs in terms of youth and social workers skills’ needs for professional development on outreach activities for marginalized clients. The results of the study gives an overview of the situations in the countries and directions in order to ease the work of the other project activities and development of following IOs of the project activities.

The results of the study focus on Digital Competences of youth and social workers and the integration of digitalization within organizations’ outreach activities.

The study focuses on the current situation about marginalized groups in the topics:

 • activities provided for the target group by the organizations operating on local level;
 • competencies the youth workers which are providing the activities have;
 • legal situations with target groups in the countries;
 • benefits and impact on the community;
 • need for the use of digital devices and digital application.

The study is consisted of two different questionnaires: -NGOs/institutions which are providing activities for the target group on local and national level and -youth workers which are implementing the activities for the target group. The study was implemented in Italy, Romania, North Macedonia and Spain in the period of January-March 2020.

Project info: STREET-APP 4 INCLUSION is a 24 months Strategic Partnership Innovation project in the area of YOUTH, focusing on Youth workers’ capacity building processes for more effective inclusive reach-out activities for marginalized people.

Project partners: CYA Krik North Macedonia, PROGETTI ASSOCIAZIONE STRADE ITALY, MELAZETA ITALY, Proyecto kieu Spain and Fundacion escuela de soladaridad Spain

Categories
International

Call for participants for training course “ART OF INCLUSION”

CYA Krik issues a call for one participant for a training course in Izery Mountains, Poland.

What? Training course

When? 18.05- 24.05.2020

Where? Ivery mountains, Poland

Project summary:

Our main idea is to explore and discuss the concept of mixed- ability youth project, in which young people with and without disability can participate on equal basis.

This project will get together those, who are already working with young people with physical/mental disability and those, who have never worked but would like to start in the future.

During the TC we will exchange experience and know- how, try to manage mixed- ability activities and start new cooperation’s for common projects.

The project will contain:

 • Presentations of good practices from representatives of partner organizations, which are experienced in topic of mixed- ability projects.
 • Simulation activities, which will help us to find out how we can reshape activities, so they will be more inclusive. We will concentrate on seeing and hearing disability, limited mobility and mild mental disorder.
 • Study visit to local Social Enterprise as a supported employment model for people with disabilities.
 • Integration and team building activities.
 • Work on common project- partnership building activity.
 • Presentation of Erasmus+ program and discussion about possibilities.

YOU CAN APPLY IF YOU ARE:

 • Older than 17 years.
 • Experience in work with youth with disability or strong interest in getting such experience.
 • OBLIGATORY: active involvement in sending organization activities (full time/ part time worker or volunteer.
 • OBLIGATORY: to be available to attend all project activities.
 • Communicative level of English

TO APPLY, FILL IN THE APPLICATION FORM

Deadline for applications: 25.03.2020

Participation fee for CYA Krik: 600 MKD

For any additional questions, contact us at kriksending@gmail.com.

!!Only the selected participants will be contacted!!

Categories
Local

Вклучи се во WALKIIE

На младинскиот предизвик “Генерација без граници” 2019, поддржан од Фондација на Телеком, Уницеф и Сојузот на извидници на Македонија, а имплементиран од СмартУП – Лабараторија за иновации, тимот “Нешто Нетипично” од Цма Крик победи и  почна да ја разработува идејата за  мобилна апликација наменета за лица со попреченост и лица со типичен развој – кои ќе бидат волонтери и ќе им го олеснат на лицата со попреченост излегувањето надвор, но и да им помогнат на родителите на засегнатите страни.

Името на апликацијата ќе биде Walkiie, односно логото кажува дека двете И се поврзуваат и станува Walkme, ( оди со мене, однеси ме)

Тимот вели: “Она што најмногу ни е потребно е да допреме до родителите и старателите на лицата со попреченост, но и сите оние млади кои би сакале да се пријават како волонтери.”

“За жал, лицата со попреченост многу ретко или воопшто не можат самостојно да излегуваат од своите домови или институциите во кои живеат. Тоа ја попречува нивната социјализација и реализација како личности. Она што го увудив во последните две години работејќи со нив е дека им треба само малку од нашата поддршка и помош Токму затоа сметаме дека оваа апликација ќе биде од помош за двете страни – лицата со попреченост ќе излегуваат почесто, а волонтерите ќе го искористат времето на вистинскиот начин”– Елена Божиновска

“Она што го научив работејќи со лицата со попреченост е дека лек за интелектуалната попреченост за сега не постои , но постоиме ние и можеме да им бидеме огромна поддршка. Од психолошки гледан аспект, поради одредените ограничувања во когнитивното функционирање и вештини, вклучително и комуникациски, социјални и вештини за самогрижа на лицата со интелектуална попреченост доведува до проблем за извршување на нивните социјални активности кои ние ги согледавме”– Ѕвезда Иванова

“Тешко ми е сам да се снајдам и не можам сам во автобус или низ град. Подобро ми е ако има некој со мене да ми покаже каде треба да одам и повеќе време да поминувам надвор”– Лазе Димов ( лице со попреченост)

Во недела на 8ми март во 12 часот, на Школка, токму на денот на жената е закажан настанот за презентација на апликацијата, можност за пријавување на волонтерите кои се заинтересирани и дружење со лицата со попреченост преку интересни игри.

Доколку сте заинтересирани да се вклучите како волонтер, лице на кому му е потребна поддршка или родител на лице кое му е потребна поддршка, пополнете ја следнава форма https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd4G260r6nbuT0vYIgeSA8lYPO9HO3zaDNwJko1yvrs_wVsYg/viewform

Можност за поддршка и повеќе информации:

Facebook: https://www.facebook.com/walkiieapp/ (WalkiieApp)

Instagram: https://www.instagram.com/walkiie_app/ ( walkiie_app)

Email: walkiieapp@gmail.com

Web site: http://walkiie.com/

Categories
Local

Повик за учесници на панел дискусија: Како полесно до виза за волонтери? Млади хаб, 10.03.2020, 12:00 часот

[MK / ENG / ALB]

ЦМА Крик организира панел дискусија на тема: Како полесно до виза за волонтери од Европски Солидарен Корпус?

Панел дискусијата ќе се одржи на 10ти март 2020 год. (вторник), со почеток од 12.00 часот, во просториите на Канцеларијата на Претседателот – МладиХаб.

Панел дискусијата има за цел да ја доближи постапката за аплицирање и добивање на волонтерска виза за волонтерите во вашите организации и да ја зајакне соработката со Министерството за надворешни работи, Министерство за внатрешни работи и Министерство за труд и социјална политика како релевантни чинители во процесот на издавање виза и регулирање на престојот на волонтерите.

На панел дискусијата како говорници ќе се јават:
-претставник на Министерството за надворешни работи
-претставник на Министерство за труд и социјална политика -претставник на Министерството за внатрешни работи и
-претставник од Цма Крик.

По обраќањата на говорниците следи дискусија за предизвиците со кои организациите и волонтерите се соочуваат во процесот на добивање виза и регулирање на престојот на волонтерите.
Панел дискусијата е дел од проектните активности од проектот VISA International System for Advocacy кои ЦМА Крик ги имплементира поддржани од програмата Еразмус + преку Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Проектот опфаќа низа активности кои имаат за цел да го олеснат процесот на извадење на виза за интернационални волонтери.

Како дел од проектните активности ЦМА КРИК ќе:
1. Организира средби и панел дискусии низ Репубика Северна Македонија со претставници на релавентни институции кои се вклучени во процесот на издавање на виза за интернационални волонтери (Министерство за внатрешни работи, Министерство за надворешни работи и Министерство за труд и социјална политика) и претставници на младински организации акредитирани за програмите Европски волонтерски сервис и Европски солидарен корпус. Целта на средбите е запознавање на организациите со процесот на издавање на виза за интернационалните волонтери.

2. Подотовка на 2 документи
– Документ во кој секвенцијално ќе бидат објаснети чекорите и потребните документи за извадање на виза за интернационални волонтери.
– Документ со контакт листи од амбасадите во Република Северна Македонија.

Поради ограничен број на учесници, ве молиме пријавете се со пополнување на следната форма најдоцна до 8ми март 2020 година:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSca13aygsVgRjlXm5C1QWwTzohDYnVJhqFgF05rW00uYkZXQw/viewform


—————————————————————————————–
CYA Krik is organizing a panel discussion on the topic: How to ease the process of getting of visa for European Solidarity Corps volunteers?

The panel discussion will be held on March 10, 2020, starting at 12pm, in MladiHub.

The panel discussion aims at streamlining the process of applying for and receiving a volunteer visa for volunteers in your organizations as well as to strengthen cooperation with the Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Internal Affairs and the Ministry of Labor and Social Policy as relevant stakeholders in the visa issuance process and the regulation of volunteer residency requirements.

The panel discussion will include the following speakers:
-A representative from the Ministry of Foreign Affairs;
-A representative from the Ministry of Internal Affairs;
-A representative from the Ministry of Labor and Social Policy;
-A representative from Center for Youth Activism Krik.

Following the panelists presentations, a discussion on the challenges that organizations and volunteers face through the process of obtaining a visa and regulating volunteer residency requirements will follow.

The panel discussion is part of the activities of the VISA International System for Advocacy project implemented by CYA Krik within the Erasmus + program and supported by the National Agency for European Educational Programs and Mobility.

This project covers a series of activities aimed at streamlining the application process for international volunteer visa.

As part of the project activities, CYA Krik will:
1. Organize meetings and panel discussions across North Macedonia with representatives of relevant institutions involved in the process of issuing an international volunteering visa (Ministry of Labor and Social Policy, Ministry of Internal Affairs and Ministry of Foreign Affairs) and representatives of youth organizations accredited for European Voluntary Service and the European Solidarity Corps. The purpose of such meetings is to familiarize organizations with the process of issuing a visas to international volunteers.

2.Formulation of two documents:
– A document that will sequentially explain the steps and documents required to apply for an international volunteer visa and
– A document with contact lists from embassies in North Macedonia.

Due to limited space, please fill out and submit the form below by March 8, 2020 the latest:
https://docs.google.com/forms/d/1sOKBAIY5MjqeVI81ZDsq62_13gESga4VJ3oSuM_M57s


——————————————————————————————-
CYA Krik organizon një panel diskutimi me temën: Si të merrni viza për vullnetarët nga European Solidarity Corps?
Diskutimi në panel do të mbahet më 10 Mars 2020, me fillim ne oren 12:00, në MladiHub.

Diskutimi në panel synon të lehtësojë procesin e aplikimit dhe marrjes së vizës vullnetare për vullnetarë në organizatat tuaja, si dhe forcimin e bashkëpunimit me Ministrinë e Punëve të Jashtme, Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale si palë të interesuara në procesi i lëshimit të vizave dhe rregullimi i kërkesave të qëndrimit vullnetar.

Diskutimi në panel do të përfshijë folësit nga:
 Një përfaqësues nga Ministria e Punëve të Jashtme;
 Një përfaqësues nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale;
 Një përfaqësues nga Ministria e Punëve të Brendshme; dhe
 Një përfaqësues nga Center for Youth Activism – CYA Krik.
Pas prezantimeve të panelistëve, do të pasojë një diskutim mbi sfidat me të cilat përballen organizatat dhe vullnetarët përmes procesit të marrjes së vizës dhe rregullimit të kërkesave të qëndrimit vullnetar.
Diskutimi në panel është pjesë e aktiviteteve të projektit VISA International System for Advocacy të implementuar nga CYA Krik brenda programit Erasmus+ dhe i mbështetur nga National Agency for European Educational Programs and Mobility.
Projekti mbulon një seri aktivitetesh që synojnë të thjeshtojnë procesin e aplikimit për vizat ndërkombëtare vullnetare.

Si pjesë e aktiviteteve të projektit, CYA Krik do të:
1. Organizon takime dhe diskutime panelesh në të gjithë Maqedoninë e Veriut me përfaqësues të institucioneve përkatëse të përfshira në procesin e lëshimit të vizës ndërkombëtare vullnetare (Ministria e Punës dhe Politikës Sociale, Ministria e Punëve të Brendshme dhe Ministria e Punëve të Jashtme) dhe përfaqësuesit e organizatave rinore të akredituara për European Voluntary Service and the European Solidarity Corps. Qëllimi i takimeve të tilla është njohja e organizatave me procesin e lëshimit të vizave për vullnetarë ndërkombëtarë.
2. Formulimi i dy dokumenteve:
– Një dokument që do të shpjegojë sekuencat dhe dokumentet e nevojshme për të aplikuar për një vizë ndërkombëtare vullnetare; dhe
– Një dokument me listat e kontakteve nga ambasadat në Maqedoninë Veriore.

Nëse dëshironi të merrni pjesë, ju lutemi plotësoni dhe dorëzoni formularin poshtë deri në daten 8 Mars 2020:
https://docs.google.com/forms/d/1sOKBAIY5MjqeVI81ZDsq62_13gESga4VJ3oSuM_M57s
Categories
Local

Повик за членови на Управен одбор Генерално годишно собрание се одржува на 12.03.2020 четврток, младински центар Крикни

Центар за младински активизам Цма Крик објавува повик за членови на Управен одбор . Годишното генерално собрание ќе се случи на 12.03.2020 четврток со почеток од 17:00 часот.

Според член 26 од Стаутот на Цма Крик, член на Управниот одбор може да биде:

Член 26

Управувањето на организацијата во периодот меѓу две седници на Собранието го врши Управниот одбор и го сочинуваат пет члена.

Управниот одбор го избира Собранието како највисок орган.

Член на Управниот одбор може да биде лице кое е деловно способно и е активен, полноправен член на Здружението најмалку две години.

Членовите на Управен одбор не добиваат финансиски надомест за својата работа во рамките на одборот.

Според Член 30 од Статутот на Цма Крик, Управниот одбор ги има следните надлежности

Член 30

Управниот одбор на Здружението ги има следниве надлежности:

 • го следи спроведувањето на Статутот, Стратегијата и Програмата на Здружението,
 • се грижи за работењето и имотот на организацијата,
 • мониторира и прегледува имплементација на одобрените годишни средства и ако е возможно прави нивна измена,
 • ја разгледува завршната сметка и ревизорскиот извештај и ги поднесува за усвојување пред Собранието,
 • собира и алоцира нови средства,
 • поднесува нови проекти
 • развива политика која ја претставува пред Собранието,
 • рапортира пред Собранието за имплементација на одобрените одлуки,
 • суспензира и исклучува членови,
 • поднесува годишни извештаи за својата работа пред Собранието и
 • врши други работи во согласност со Статутот и актите на Здружението.

Доколку сакате да бидете член на Управен одбор, пополнете ја формата за член на Генерално собрание  и дополнително испратете ваша кратка биографија на infokrikcenter@gmail.com  не подоцна од 09.03.2020 крај на работно време.

Доколку имате дополнителни прашања пишете ни на infokrikcenter@gmail.com

Categories
Local

Повик за членови на Генерално собрание 12.03.2020 четврток, младински центар Крикни

Центар за младински активизам Цма Крик објавува повик за членови на Генерално собрание. Годишното генерално собрание ќе се случи на 12.03.2020 со почеток од 17:00 часот.

Генералното собрание се организира 1 годишно (регуларно) и дополнително по потреба.

Согласно член 17 од Статутот на Цма Крик, членови на Генералното собрание на Крик можат да бидат полноправни и придружни членови.

Член 17

Постојат две категории на членување, односно полноправно и придружно.

Полноправниот член има право на еден глас за време на Годишното Собрание, има право да биде биран во органите на Здружението, да учествува во работата на Здружението. Полноправниот член редовно плаќа членарина.

Придружниот член може да присуствува на Годишното Собрание при што нема право на глас. Придружни членови се симпатизери на организацијата или гости. Придружниот член не плаќа членарина.

Полноправен член е лице кое

 • активно учествувало на минимум 6 активности организирани од Крик
 • спровело минимум 1 активност (настан, работилница или слично) во рамки на програмата на Крик

Придружен член е лице кое

 • активно учествувало на минимум 3 активности организирани од Крик

*Активност е секоја краткорочен или долгорочен настан кој е организиран во рамки на програмата на Крик.

**Спроведена активност значи самостојно да се испланира, дизајнира и спроведе одредена активност во рамки на програмата на Крик.

Според член 19 од Статутот на Крик, Собрание е:

Член 19

Собрание

Собранието на Здружението е негов највисок орган, кое го води Претседателот на Собранието, а во неговата работа учествуваат сите членови, но право на глас имаат само полноправните членови.

Според член 25 од Статутот на Цма Крик, Собранието ги има следните надлежности:

Член 25

Собранието на Здружението ги има следните надлежности:

 • донесува Статут, програма и други акти,
 • усвојува годишен извештај за работа и финансиски извештај и го објавува на огласната табла на својата интернет страница,
 • доставува финансиски извештај до надлежниот орган на државната управа, односно до органот на општините, општините во градот Скопје и градот Скопје во случаите кога користи средства од Буџетот на Република Македонија, односно буџетите на единиците на локалната самоуправа,
 • одлучува за промена на целите на Здружението,
 • одлучува за внатрешната организација и организационите форми на органите на Здружението,
 • избира и разрешува членови на органите,       
 • одлучува за статусните измени на Здружението,
 • одлучува за престанок на Здружението со двотретинско мнозинство гласови од сите членови на Здружението и
 • врши други работи во согласност со Статутот и актите на Здружението.

Доколку сакате да бидете дел од Управувачкото тело на Крик аплицирајте на следниов линк не подоцна од 09.03.2020 крај на работно време.

Доколку имате дополнителни прашања пишете ни на infokrikcenter@gmail.com