Успешна приказна – И ние можеме!

Следната успешна приказна е посветена на две млади лица со Даунов синдром од Скопје кои имаат постигнато врвни успеси на Специјалната Олимпијад во Абу Даби. Нивната приказна како пливачи започнала пред 8 години. Оваа година во периодот од 14 до 21 Март тие во конкуренција со над 7000 учесници од 190 земји се натпреваруваа во пливање на 50 метри и го освоија златниот медал. Интервјуто беше спроведено од тим на младински работници во Дневниот Центар за лица со Даунов синдром.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *