Успешна приказна – И ние можеме!

Запознајте го Даниел, младо лице со попреченост и успешен режисер. Ова младо лице е студент на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Истовремено, тој е координатор на Клубот за пишување драми во неговиот роден град. Неговите успеси почнуваат да се нижат во 2009-та година. Еден од неговите најголеми успеси претставува тоа дека е еден од сценаристите на аудио-драма за лица со оштетен вид. Неговиот филм „Услов“ наскоро ќе биде претставен на филмскиот фестивал „Браќа Манаки“.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Успешна приказна – И ние можеме!

Запознајте ја Тања и нејзината љубовна приказна.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Успешна приказна – И ние можеме!

Следната успешна приказна е посветена на две млади лица со Даунов синдром од Скопје кои имаат постигнато врвни успеси на Специјалната Олимпијад во Абу Даби. Нивната приказна како пливачи започнала пред 8 години. Оваа година во периодот од 14 до 21 Март тие во конкуренција со над 7000 учесници од 190 земји се натпреваруваа во пливање на 50 метри и го освоија златниот медал. Интервјуто беше спроведено од тим на младински работници во Дневниот Центар за лица со Даунов синдром.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Успешна приказна – И ние можеме!

Запознајте го Игор, младо лице со попреченост од Струга. Неговата приказна започнува во 2013 година како продавач на списанијата „Лице в лице“. Тој е секогаш подготвен и мотивиран за продажба, а најмногу го радува тоа што претставува пример и инспирација за другите. Работи како продавач во Охрид и Струга. Благодарение на неговите високо развиени комуникациски вештини успева да продаде од 100 до 150 списанија на ден, со што придонесува со значен дел во семејниот буџет. Негова цел е во иднина да го зголеми бројот на продадени списанија.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

Успешна приказна – И ние можеме!

Запознајте го Јордан, младо лице со аутистичен спектар на нарушување кое храбро се качи на сцената и пееше на концертот на познатиот бенд „Нокаут“.

Неговите успеси продолжуваат и на Специјалната Олимпијада во Санкт Петербург, каде освои сребен медал. На државниот натпревар во рецетирање го освои првото место. Исто така има освоено трето место на натпреварот во куглање и пикадо. Ова младо лице има одлично познавање на англискиот јазик. Во иднина сака да го продолжи своето образование на Факултетот за информатички науки и комјутерско инженерство. Тој е  активно вклучен во активностите кои ги имплементира ЦМА Крик, а досега има учествувано и на младински размени.

Успешните приказни се дел од проектот „Youth participation for ALL!“. Проектот се спроведува во рамки на регионалниот проект „Средиште на младински банки за западен балкан и Турција“, а финансиран од Европска Унија. Проектот „Средиште на младински банки за Западен Балкан и Турција“ трае четири години. Тој е поддржан од Европската Комисија, а ги вклучува организациите: Ана и Владе Дивац Фондација – Ana and Vlade Foundation(Србија), Прима Асоцијација – Prima Association (Црна Гора), Центар за промена и менаџмент на конфликт – Center for Change and Conflict Management (Албанија), Фондација за волонтирање – Community Volunteers Foundation, како и Маладиинфо Интеранционал (Македонија). Целта на проектот е да се поттикнат младите луѓе да делуваат во нивната локална заедница и преку кампањи за застапување да се приближат и вклучат во процесот на донесување на одлуки на локално ниво.

CALL FOR MENTOR FOR EVS “Enable THISability”


Call for an EVS mentor for a short term project in Romania for 16 days.

The mentor will be accompanying the 2 participants with disabilities during the EVS, and will also have the role as their support person.

What: European Voluntary Service

When: 01/08/2019 – 16/08/2019

Where: Romania

Finances: Travel costs: Up to 275 EUR

                  Food money: 60 EUR

Host organization: Ofensiva Tirelinor

Project Description:

After 3 years of collaborating on the same topic, Krik and Offensiva decided to focus on offering the possibility to participate in EVS program to the people with disabilities. Through the process, the chosen volunteers from Macedonia and Romania will have the chance to participate in the project activities. During the two weeks in the foreign country, the volunteers will have the chance to explore the local community, to meet new people and learn through the workshops the experienced youth workers will prepare for them.

Main goal:

The main goal of the project is to contribute to achieving social inclusion of the people with disabilities through mobility and non formal education. On a short term level, the project aims to offer knowledge, skills and travel possibilities to young people with disabilities. To encourage their motivation to work on their personal independence. To contribute to their social and personal development.

Conditions for volunteering:

Timetable: The volunteers will work for 5-6 hours per day. When they will work in the centers we will adjust according to the needs and free time of the students there. Usually we deliver the workshops in the afternoon. They will be working for 5 days a week. A public transport card, the volunteers will receive in the beginning of the stage, will cover transport linked to the activities project.

Аccommodation: We will accommodate the volunteers in shared rooms of 2. The volunteers will share a fully equipped kitchen, bathroom and living room with other volunteers we will host at the given time. Volunteers will have to respect internal rules for the hosting place.

Food management: Volunteers will receive 60 euro for food. They will receive the whole amount upon arrival. They can cook together in the fully equipped kitchen. Supermarkets are close to the apartment. The city also has a lot of different restaurants which are easy accessible.

Pocket money: Volunteers will receive 48 euros of pocket money for the 16 days. They will receive the whole amount upon arrival.

Application procedure: If you think that this is an opportunity for you and would like to get more active in the activities, send us your motivational letter and CV at kriksending@gmail.com.

Deadline for aplications: 15.07.2019

Participation fee for CYA Krik: 600 MKD

For any additional questions, contact us at kriksending@gmail.com

                                   E-mail: infokrikcenter.gmail.com

                                            kriksending@gmail.com

                                                  T: +389 78 370 987

CALL FOR 2 PARTICIPANTS WITH DISABILITY FOR EVS “Enable THISability”

Call for 2 EVS volunteers for a short term project in Romania for 16 days.

What: European Voluntary Service

When: 01/08/2019 – 16/08/2019

Where: Romania

Finances: Travel costs: Up to 275 EUR

                  Food money: 60 EUR

                  Pocket money: 48 EUR   

Host organization: Ofensiva Tirelinor

Project Description:

After 3 years of collaborating on the same topic, Krik and Offensiva decided to focus on offering the possibility to participate in EVS program to the people with disabilities. Through the process, the chosen volunteers from Macedonia and Romania will have the chance to participate in the project activities. During the two weeks in the foreign country, the volunteers will have the chance to explore the local community, to meet new people and learn through the workshops the experienced youth workers will prepare for them.

Main goal:

The main goal of the project is to contribute to achieving social inclusion of the people with disabilities through mobility and non formal education. On a short term level, the project aims to offer knowledge, skills and travel possibilities to young people with disabilities. To encourage their motivation to work on their personal independence. To contribute to their social and personal development.

Conditions for volunteering:

Timetable: The volunteers will work for 5-6 hours per day. When they will work in the centers we will adjust according to the needs and free time of the students there. Usually we deliver the workshops in the afternoon. They will be working for 5 days a week. A public transport card, the volunteers will receive in the beginning of the stage, will cover transport linked to the activities project.

Аccommodation: We will accommodate the volunteers in shared rooms of 2. The volunteers will share a fully equipped kitchen, bathroom and living room with other volunteers we will host at the given time. Volunteers will have to respect internal rules for the hosting place.

Food management: Volunteers will receive 60 euro for food. They will receive the whole amount upon arrival. They can cook together in the fully equipped kitchen. Supermarkets are close to the apartment. The city also has a lot of different restaurants which are easy accessible.

Pocket money: Volunteers will receive 48 euros of pocket money for the 16 days. They will receive the whole amount upon arrival.

Application procedure: If you think that this is an opportunity for you and would like to get more active in the activities, send us your motivational letter and CV at kriksending@gmail.com.

Deadline for aplications: 15.07.2019

Participation fee for CYA Krik: 600 MKD

For any additional questions, contact us at kriksending@gmail.com

E-mail: infokrikcenter.gmail.com

           kriksending@gmail.com

                                                       T: +389 78 370 987

My EVS experience- Beltina Gjeloshi

My name is Beltina and I am originally from Albania and I grew up in Italy and the United States. I have a bachelor’s degree in international political economy and diplomacy and a master’s degree in international development and peace studies. Before EVS, my experience was centered on research and writing, community and higher education administration, and policy analysis. I am passionate about serving communities in need, especially the youth, refugees, and the disabled. As an EVS volunteer, I was placed at Center for Youth Activism – CYA KRIK in Skopje, North Macedonia. At KRIK, I have been learning the power, reach, and significance of youth work that is carried out by young people at the local level. Together with the KRIK team, I plan and facilitate workshops for disabled marginalized youth, formulate calls for applications for training at the Center, learn about and the broader scope of Erasmus+ and the opportunities it provides in Europe, and connect to local schools and the National Youth Council of Macedonia to further dialogue on the needs and rights of disabled and non-disabled youth in Macedonia. As an EVS volunteer, I am privileged to work with a team who is exceptionally trained in the field of youth work. After my EVS assignment, I will be initiating doctoral studies in August 2019 in the United States and hope this experience will help me capture cultural and social experiences for my studies in conflict transformation. My EVS experience has proved to be fulfilling both at the professional and personal level and hope to be back in North Macedonia and the Balkans to carry out field work for my PhD studies.

So far, five months in Krik as EVS volunteer-Personal story of Giampietro Carboni

Hi, I’m Gianpietro, I’m 27 and I’m from Sardegna, the big and ancient island in the middle of the Mediterranean sea. Where to start to tell about five months here in Skopje?

Well at the beginning one can be tricked by the aspect of the city: old and new dwelling into something that’s ugly and graceful at the same time. Smog and air pollution surrounding breathtaking hills covered in green and trees, expansive cars and villas on one side facing an old kafana burned to the ground  on the other. Shiny Mercedes surpassing a dirty gig carried by a skinny horse, with poor people on the top lookin’ for plastic bottles in the trash cans of the city.

The aura that surrounds everything seems to come from the history books I’ve studied in Sardegna, something related with post-Tito, progress and loss.

You change your mind as soon as you start to explore deeper. The city is alive, and multicultural in many ways. The numerous universities based on all the city host a lot of foreign students, from Turkey to America, even Italian and, rarely,even from Sardegna itself.

The Old Bazar is a world into a world, the road to reach the Castle and the Mustafà Pascia mosque and experience of different language and colors. Or, at least, this is what I’ve felt while losing myself into this new city, so strange and yet so familiar.

And then Krik’s Office. A cosy house based on the hills. I’ve arrived in January, when all was covered in snow and ice. Nala, the cute dog of the office gave me a warm welcome barking happily.

Inside a team of young people received me with smiles and hot coffee. And then my adventure begun.

I’ve never worked with people with disabilities, nor physical or mental ones. So at the beginning I didn’t know what to expect, or how to behave with them. The guys from Zavod, one of the special schools we work with, solved all my doubts breaking immediately the ice with a hug. And after that everything fitted in it’s right place. Same history for the youngsters in the other two schools: I’ve never experienced so many positivism and will to participate at workshop in students so young.

You know, sometimes working as a volunteer can be hard, kinda stressful: something not working in the house, difficulties and adaptation problems are things that happen’, but in the end, when the participants keep sending you messages all the week to be sure you’re going to visit them…well that is worth all the efforts, the days without hot water or the nights sleeping in broken beds.

Knowing you’re not alone in this work is also something that charge your with positivity.

Not only the guys in the center, but also the other volunteers who occasionally give us help are a plus ultra. With them I’ve spent five months of great evenings, with ideas and laughs and partecipation. I’ve shared ideas and learned new points of view, debating topics and confronting myself and my life with others. I’ve met new friends, new opportunities, new languages and new traditions, and this is still going on, helping me to better understand who I am and what I can do to make the difference.

Повик за учесници, лидери на група и фацилитатори за Инклузивни младиснки кампови

Центар за младински активизам заедно со Сојуз на извидници на Македонија го објавува повикот за пријавување на учесници на Инклузивните младински кампови кои ќе се спроведат во летниот период.

Инклузивните младински кампови се кампови каде учесници се млади лица со попреченост и без. Камповите траат 6 дена (5 ноќевања) и се случуваат во Извидничкиот центар Охрид Ицо 

Утринскиот дел од програмата се состои од едукативни активности подготвени според потребите на учесниците, додека попладневниот ден од програма се состои од активности на отворено.

Подготовките за камповите се одвиваат во периодот од март до јуни 2019 година.

Една група на еден камп се состои од 30 до 40 учесници. Учесниците работат поделени во групи од 6 лица. Групите се состојат од 1 лидер на група кој има искуство во работа со млади лица со попреченост и без, 3 лица со попреченост и 3 лица со типичен развој.

Со оваа група на учесници работат лица кои се дел од програмскиот тим и тоа: специјален едукатор, социјален работник, фацилитатори, програмски тим за слободни активности и 2 координатори на програмските активности.

Како дел од програмскиот тим ќе се приклучат и група на извидници од Франција кои ќе работат со учесниците на активностите на отворено.

Период на реализација 16ти до 21ви јули 2019 година.

Програма на кампот се состои од:

  • Активности за градење на група;
  • Локални и регионални вечери;
  • Активности на отворено (кајакарење, пешачење, стрелаштво, водени лудории, палење на логорски оган, спортски активности и многу други);
  • Работилници каде ќе се користат методите на неформално образование на различни теми;
  • Посети на локалните места во Охрид;
  • Интересни и забавни активности.

За реализација на камповите за летната сезона 2019 година се организираше кампања за прибирање средства како би можело да се обезбеди учество за поголем број на учесници.

Доколку сте заинтересирани аплицијате:

За учесници аплицирајте  Тука

За лидери на група аплицирајте Тука

За фацилитатори аплицирајте Тука

Повеќе информации околу одговорности на лидерите на група:

-Присуство на состаноци за подговка на активностите на кампот пред започнување на кампот

-Грижа за учесниците од групата:

-Да не пропуштат оброк

-Доколку учесниците примаат терапија да се осигура земањето на терапијата

-Учесниците да се навреме пристигнати на сесија

-Поддршка и потсетување за личната хигиена на учесниците

-Пренесување на информации до учесниците на групата

-Да се осигура активно учество на учесниците на програмата на кампот во текот на целиот ден

-Присуство на програмата на кампот

-Спроведување на групни рефлексии со својата група на крајот на денот

-Учество на состанок со фацилитаторот на кампот за евалуација на денот и пренесување на информации од групните рефлексии

-Присуство на евалуациски состанок по завршување на кампот

Потребни квалификации за лидер на група

-Претходно искуство во работа со лица со попреченост и без

-Претходно искуство во спроведување на активности со млади и младинска работа

-Познавање од младинска работа

За лидери на група аплицирајте Тука


Повеќе информации околу одговорности на фацилитаторите:

-Присуство на состаноци за подговка на активностите на кампот пред започнување на кампот

-Пренесување на информации до учесниците на групата

-Подготовка на работна програма составена од 4 сесии дневно за учесниците на кампот

-Подготовка на планови на сесии за работната програма

-Спроведување на работната програма

-Да се осигура активно учество на учесниците на програмата на кампот во текот на целиот ден 

-Спроведување на евалуација со главниот фацилитатор на кампот пред почетокот на работниот ден

-Подготовка на финален извештај за работната програма

-Присуство на евалуациски состанок по завршување на кампот

Потребни квалификации за фацилитатор

-Претходно искуство во работа со лица со попреченост и без

-Претходно искуство во фацилитирање и спроведување на обуки со млади лица

-Познавање од младинска работа

За фацилитатори аплицирајте Тука

Лидерските и фацилитаторските позиции се на волнтерска основа, финансиски надоместок не е предвиден.

Патните трошоци до Охрид не се покриени.

Ќе бидат контактирани само оние учесници, лидери и фацилитатори кои ќе бидат селектирани.

Трите повици се отворни до 10ти јули 2019, апликации пристигнати по завршување на повикот за учесници нема да се земат во предвид.