Call for 2 participants for Training Course ”School of creativity”, 16 th – 23 th July 2017, Celje, Slovenia

CYA KRIK issues: Call for 2 participants

What: Training course ”School of creativity”

When: 16th – 23th  July, 2017

Where: Celje, Slovenia

Host organization: Youth centre of Dravinja valley

More about the project:  In 2009 Youth centre of Dravinja Valley began with the design and implementation of innovative method for targeting social phenomena and challenges. The method was named School of creativity. Through this innovative and flexible method the youth centre managed to approach key players of the society on unobtrusive and fun way. It also proved to be an excellent way for identification and promotion of free time activities which are available to youngsters in the local community. Themes, included in the method School of creativity were determined according to needs of the local community: intercultural dialogue, healthy lifestyle, intergenerational relations, ecology, sustainability, taking care of cultural inheritance and creativity

Main goals of the project:

 •  to empower youth workers for using the method School of creativity in their local environment and thereby achieve all the positive effects of using it in their local communities;
 •  intercultural dialogue;
 •  activation of young people;
 •  to promote Erasmus+ programme: Youth in action and opportunities offered by the programme in the field of youth;
 •  to promote Youthpass as a tool that contributes to strengthening the social recognition of youth work.

Participant’s profile:

 • is actively involved in activities of the partner organization;
 •  is between 18 and 35 years old;
 • has experiences in working with children;
 • has a sense and developed ability for working with children;
 • has an interest in being a multiplier after the training course;
 • is willing to participate in 100% of activities

But if you are eager and motivated to acquire new knowledge and skills regarding the topic – YOU ARE MORE THAN WELCOME.

The call is open until 29th of May.

If interested to apply fill in this  Application form for participants.

The costs for food, accommodation, training materials are covered by the hosting organization. The travel costs to the venue are being reimbursed maximum till 275 euro.

Participation fee is 30 € per person.

For any additional questions contact us at kriksending@gmail.com

Настан за дисеминација на резултати од проект ERASMUS4VIP

Настан за дисеминација на резултати од проект ERASMUS4VIP

Центар за младински активизам Цма Крик ве кани на дводневен дисеминациски настан за споделување на резултатите од проектот Erasmus4VIP кој ќе се одржи на 30 и 31 мај 2017 (вторник и среда) 2017 со почеток од 12:00 до 16:00 часот во просториите на младинскиот центар Крикни. На дводневниот настан ќе имате можност да се запознаете со резултатите од проектот но и да научите нешто ново за работа со лица со оштетен вид.

За проектот ERASMUS4VIP:

Програма: Ерасмус +, КА2 Стратешко партерство во областа на млади

Тема: подобрување на секојдневието на лицата со оштетен вид во Македонија

Партнери: Offensiva Tinerilor Romania (координатор), NART Bulgaria, Magnitas Tiffli Greece, Pancyprian

Association of Blind Cyprus, Center for youth activism – CYA KRIK

✓ На настанот ќе имате можност да се запознаете со резултатите од проектот:

Резултати:

• компендиум за работа со лица со оштетен вид,

• развиена методологија за работа со лица со оштетен вид

• веб страна

✓ На настанот ќе имате можност да се запознаете повеќе со работата со лицата со оштетен вид преку интерактивни работилници:

3 работилници за работа со лица со оштетен вид

Работилница 1: Tips and Tricks за работа со лица со оштетен вид водена од партнерите од Offesiva Tinerilor од Романија

Работилница 2: Јас како лице за придружба-како да водиш лице со оштетен вид водена од партнерите од NART Бугарија.

Работилница 3: World Café – разбивање на стереотипите за лицата со оштетен вид водена од ЦМА КРИК Македонија

✓ На настанот ќе имате можност да слушнете за позитивните искуства на младинските работници кои работеа со лица со попреченост изминатите 3 месеци како дел од проектот See You Watching Me. Центар за младински активизам Цма Крик во партнерство со Сојуз на извидници на Македонија спроведуваат проектни активности од проектот See You Watching Me финансирани од Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ и Европската Унија (ЕУ).

10 презентации за младинските програми кои се реализираа во период од февруари до мај 2017 каде учесници беа лица со попреченост и без.

 

Огромно задоволство ни е доколку присуствувате на дводневниот настан и заедно дискутираме и учиме за една од навистина важните теми, но за жал некогаш заборавено во секојдневието-лицата со попречености.

Ве замолуваме да пријавите учество за дводневниот настан најдоцна до 29.05.2017 со пополнување на кратка апликациска форма.

Линк од настанот.

За вашето учество ќе добиете потврден меил.

За дополнителни информации контактирајте не на infokrikcenter@gmail.com

Срдечен поздрав,

Тимот на Крик

АКТИВНОСТИ ВО МЛАДИНСКИОТ ЦЕНТАР КРИКНИ

АКТИВНОСТИ ВО МЛАДИНСКИОТ ЦЕНТАР КРИКНИ

Ние сме тимот на Центар за младински активизам ЦМА Крик и би сакале да ве запознаеме со нашата организација.

Што е Центарот за младинскиот активизам Крик?

Центарот за младинскиот активизам Крик е невладина, непрофитна организација, основана од страна на млади луѓе, предводена од млади луѓе и работи за и со млади луѓе. Името е инспирација која произлезе од визијата на оваа организација, која треба да биде гласот на младите кои ќе бидат сослушани и ќе прават промени и придонеси во општеството. Крик се стреми кон поттикнување на поголема партиципација на младите, младински активизам, да ги охрабри младите луѓе да бидат повеќе вклучени во процесот на креирање политики на локално и на национално ниво. Целната група со која КРИК работи се сите луѓе (но главно млади) кои сакаат да придонесат и направат промени во општеството, како и придонесување за благостојба на социјално исклучените групи од општеството и маргинализираните групи.

Повеќе информации во линкот: http://krik.org.mk/

Како дел од Крик во февруари 2017 го отворивме Младинскиот Центар КРИКНИ.

Што е КРИКНИ?

Крикни е младински центар, кој им овозможува на младите простор да ги споделуваат своите идеи, развиваат нови и меѓусебно да се подучуваат преку разни работилници. Младинскиот центар Крикни работи во согласност мисијата и визијата на КРИК.
До сега имаме организирано многу работилници како на пример: Неделата за Борба Против Расизмот, работилници за танц,  креативни работилници, обука за креативно решавање на проблеми, обука за користење на Адолесцент Сетот на Уницеф и други. Исто така, бевме домаќини на луѓето од Маршот за Алепо.

Проверете го нашиот Фб: https://www.facebook.com/YouthCenterKRIKNI/

И нашиот Инстаграм: yc_krikni1

Нашиот центар е отворен за сите. Можете да дојдете кога сакате, да седнете и да разговарате со нас, да се одморите и да уживате со добро друштво, да ја напишете вашата домашна задача со нашата помош, да го искористите просторот за работа, да реализирате некоја активност итн. Тоа е пријатно и пријателско место каде што секогаш ќе најдете добри луѓе со кои можете да го уживате денот.

Во блиската иднина планираме да организираме нови работилници и активности. Имаме многу планови и идеи, но најважно за нас е да ги слушнеме идеите и интересите на младите за да можеме активностите да ги подготвиме според вашите потреби. За таа цел имаме прашање за сите вас.

Доколку имате идеи за работилница или активност на која би сакале да учествувате Ве молиме пополнете го прашалникот:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeO7nykAMeXOFvfQQNUzTsDBDjEhJ9O7G_7eUeueBs_LiEOiw/viewform

Ги очекуваме вашите идеи 🙂

Повик за учесници на работилници ,,Креативност до даска”, кои ќе се реализираат во Жена Парк – Скопје

Повик за учесници на работилници

,,Креативност до даска”

Центар за младински активизам Цма Крик во партнерство со Сојуз на извидници на Македонија спроведуваат проектни активности од проектот See You Watching Me финансирани од Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ) и Европската Унија (ЕУ).

Програмата е составена од 6 работилници, кои се одвиваат два пати дневно.  Работилниците се наменети за учесници од сите возрасти.

Тема:

 • Да се зголеми социјалната инклузија на лицата со попречености и нивните врсници.
 • Да се вклучат млади лица со попречености во активности од неформално образование
 • Да се зајакне комуникацијата помеѓу лицата со попреченост и без.
 • Да се зголем свесноста за правата на децата со попреченост.
 • Да се истражи креативноста и различните култури преу социјална инклузија.

Работилниците се реализираат во Жена парк.

Работилниците се одвиваат  два пати дневно на 20, 21 и 22 мај во 12 часот до 13 часот и од 15 часот до 16 часот.

Профил на учесници:

 • Учесници кои се заинтересирани за соработка
 • Учесници кои се заинтересирани за запознавање на различностите и потребите на лицата со посебни потреби.
 • Учесници кои имаат желба за поттикнување на социјалната инклузија.
 • Учесници кои имаат желба за стекнување на неформално образование.

Апликациската форма можете да ја најдете тука.

 

Краен рок за аплицирање: 18.05.2017 година

Доколку имате дополнителни прашања можете да не исконтактирате на:

bisovska.ib@gmail.com

 

Повик за учесници за работилници во ПОУ ”Иднина” – Скопје

Центар за младински активизам Цма Крик во партнерство со Сојуз на извидници на Македонија спроведуваат проектни активности од проектот See You Watching Me финансирани од Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ) и Европската Унија (ЕУ).

Две работилници ќе  се одвиваат еднаш неделно во мај месец 2017. Една работилница трае 1 час. Младинските програми се наменети за учесници кои се млади лица на возраст од 10 до 18 ( од 10 до 15 години ученици со попречености, од 15 до 18 години ученици со типичен развој)

Тема:

 • Да се зголеми социјалната инклузија на млади лица со попречености и нивните врсници.
 • Да се вклучат млади лица со попречености во активности од неформално образование
 • Да се зајакне комуникацијата помеѓу младите лица со попреченост и без.
 • Да се зголем свесноста за правата на децата со попреченост.
 • Да се истражи креативноста и различните култури преу социјална инклузија.

Работилниците се реализираат во: ПОУ „Иднина„ – Топанско Поле

Работилниците се одвиваат на:  19 и 26 мај во 12 часот во просториите на училиштетото

Профил на учесници:

 • Учесници кои се заинтересирани за соработка
 • Учесници кои се заинтересирани за запознавање на различностите и потребите на лицата со посебни потреби.
 • Учесници кои имаат желба за потикнување на социјалната инклузија.
 • Учесници кои имаат желба за стекнување на неформално образование.

 

Апликациската форма можете да ја најдете тука.

 

Краен рок за аплицирање: 18.05.2017 година

Доколку имате дополнителни прашања можете да не исконтактирате на:

bisovska.ib@gmail.com

 

My EVS experience – Peter Ernst from Germany

Project: “We all have different abilities”

Duration: 01.09.2016 – 01.09.2017

Partners: “Jugend- und Kulturprojekte e. V.” – International German sending organization and Center for Youth Activism CYA KRIK

Volunteer: Peter Ernst

“Macedonia? Oh, that´s the neighbor country next to Syria, right!?! “

Since I´m young I wanted to live abroad and move out of Germany. After my A level at school I decided to live abroad for one year in social way supported by an social program called “Erasmus PLUS”. I really needed one year for me, I needed space, time to find myself and get out of my casual life in Germany.

I´m very dynamic and active, furthermore already at my school time I worked as youth worker. My goal was after school to live for one year abroad and work with youth with disabilities.

Yeah, I get a nice invitation for one EVS year in KRIK and Macedonia, where I never was before, either with my thoughts. Actually the process to become an EVS Volunteer was very fast. We didn´t had problems with the Visa. Actually I wanted to go to France for an EVS, because I went a lot of times to France and also it would be a great opportunity to refresh my language skills. With this EVS I´m learning a lot about politics, countries, cultures and disabilities. Because Macedonia is country in the “middle” of the Balkan and I have awesome international roommates. There are great opportunities, too, to travel cheap and explore rest of Europe.

I´m very glad to choose this project and hosting organization in Macedonia. I´m refreshing my language skills every day in relaxed and nature areas. I meet a new me! I learned how to relax and come down and I´m still learning how to control my feelings which is very important for future work and healthiness. I know how to use saved energy and help people.

I needed 1 month or less to find my way in the country which I didn’t know before my EVS.  In the first week I found a ballet studio which I´m dancing still twice per week, French private lessons and I visit an amazing and deep theater play. I get big support from the KRIK-Team, also in my private live. They give me smart advices and a lot of opportunities.

The first 3 months at my EVS year I did teach German basics with an amazing EVS Volunteer and roommate. After that KRIK grows more up at the beginning of 2017 and get a Youth Center called “KRIKNI”. I helped to build with other volunteers and KRIK members an amazing and colorful Youth Center where I´m starting a Dance club and Wall painting course which youth with disabilities and typical development and working on their inclusion. Furthermore I´m joining as participant on lot of workshops, trainings and activities at different places with interesting topics.

I can’t say it too often, I´m soooo glad to take this big opportunity. My family and friends were at first – when I told them about my plans over an EVS in Macedonia – scared and not all did agree. But I stayed strong and made my dream, to leave abroad, come true.

I really like to support social organizations like KRIK and their goals to include people and make the youth stronger. That´s really important and a good way to explore also yourself.

And the funniest thing is, I do more than I ever expect in my EVS, I´m proud!

So on the end, thank you so much KRIK for showing me how beautiful Europe and my home country, language and culture is, too. Thank you for the distance which opened my eyes!