Повик за учесници на младинска програма ,,We are the World, We are the Future”, која ќе се реализира во ДСУ за рехабилитација и образование „Св.Наум Охридски” – Скопје

Повик за учесници на младинска програма
“We are the World, we are the Future”

Центар за младински активизам Цма Крик во партнерство со Сојуз на извидници на Македонија спроведуваат проектни активности од проектот See You Watching Me финансирани од Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ) и Европската Унија (ЕУ).
Младинската програма е составена од 10 работилници кои се одвиваат двапати неделно во мај 2017 во ДСУ за рехабилитација и образование „Св.Наум Охридски” во Скопје. Една работилница трае 1 час и 30 мин. Младинските програми се наменети за учесници кои се млади лица на возраст од 14-18 години.

Тема: Главната цел на оваа програма е да се постигне инклузија на децата со интелектуална попреченост со нивните врсници преку учество на креативни работилници.

Работилниците се реализираат во: Просториите на ДСУ за рехабилитација и образование  „Св.Наум Охридски” во Скопје и во природа.

Работилниците се одвиваат: Во месец мај, секој понеделник и среда од 15:00 до 16:30 часот, почнувајќи од 3 мај.

Профил на учесници: Млади лица на возраст од 14 до 18 години.

Апликациската форма можете да ја најдете тука

Краен рок за аплицирање: 02 мај

Контакт за дополнителни прашања:
Елисавета Булоска – 078 517 189 – kriksending@gmail.com

Повик за учесници на креативни работилници за танцување и цртање, кои ќе се реализираат во Младинскиот центар КРИКНИ, Скопје

ЦМА КРИК објавува: Повик за мотивирани учесници за креативни работилници за танцување и цртање

Што: Креативни работилници

 1. Танцувачки клуб – “ imPOSSIBLE – I´m gonna dance on the walls call freedom.”
 2. Цртање на ѕид – “Feelings on the wall”

Кога: Работилниците ќе се реализираат во период од мај до јули 2017 година

Танцувачки клуб – секој вторник 18:00 – 19:00 часот (ќе започнат од 9ти мај 2017)

Цртање на ѕид – секој четврток 18:00 – 19:00 часот (ќе започнат од 11ти мај 2017)

Каде: Младински центар КРИКНИ, Скопје

Ул. Караџица бр. 6, Пржино https://goo.gl/maps/2HzoMvMFt652

Повеќе за овој проект:

Танцувачки клуб – Учесниците на овие работилници ќе научат нови движења базирани на хип-хоп и балет, нешто повеќе за балетот и различни типови на музика. На крајот од овие работилници ќе има завршен настан на кој ќе се претстави заедничкиот танц. Танцувачкиот клуб ќе го фасилитираат ЕВС волонтерите Петер од Германија и Барбара од Полска. Петер обожава да игра и има настапувано во балетската претстава „Клеопатра“.

Цртање на ѕид – Овие работилници имаат за цел да го поттикнат критичкото размислување на учесниците, да им овозможат да го нацтраат она што го мислат. Креативни работилници на кои ќе се црта, бои и слика. На крајот од работилниците, сите учесници заедно ќе цртаат на еден од ѕидовите во Младинскиот центар КРИКНИ. Фасилитатори на овие работилници е нашите ЕВС волонтери од Германија Петер и од Полска Агата. Заедно со учесниците ќе се споделуваат искуства за цртање, ќе се научат нови вештини и различни стилови на цртање.

Профил на учесници:

 • Млади на возраст од 14 – 20 години
 • Мотивирани да учествуваат на работилниците Танцувачки клуб и/или Цртање на ѕид
 • Млади кои се во можност да доаѓаат во Младинскиот центар КРИКНИ
 • Млади кои имаат основно познавање на Англиски јазик

 Начин на аплицирање:

Доколку сте заинтересирани за некоја или пак двете работилници пополнете ја оваа апликациска форма.

Рокот за аплицирање е до четврток 04ти мај 2017 година.

За дополнителни прашања можете да ни пишете на evskrik@gmail.com

Call for 3 participants for Training Course “INCLUSION WORKERS” 10th – 20th June 2017 Marabu Camp, Milcoveni, Romania

CYA KRIK issues: Call for 3 participants
KA1,Youth mobility, A1, training course

 

What: KA1,Youth mobility, A1, training course

 
When: 10th – 20th June 2017

 
Where: Marabu Camp, Milcoveni, Romania

 
Host organization: Tmelnik z.s.

 
More about the project: “Inclusion Workers” is a project, consisting in a training and a seminar, with a goal to to train staff in becoming more experienced in working with young Roma and also to increase the number of young Roma which are involved in youth activities. This project will respond to the lack of experience and knowledge about how to work with Roma young people of the 30 youth workers from 10 NGO’s which are working in this field.

 
After the training will follow a practical activity organized by each country group home in the partner country in the period of 7 month between the two meetings. This activity will take place in each of the partner countries.

 
After this, an evaluation and good practices seminar will be organized in December 2017 in Litomysl, Czech Republic.

 
It is mandatory that the participants of the training to participate also in the seminar.

 
Participant’s profile:
• at least Intermediate level of English Language;
• youth who are already involved in working with Roma and Non Roma young people or are planning to do that;
• motivation in attending the training course and the seminar and participate actively;

 
Objectives of the project:
The general objectives of the project are:
– To capacitate the 10 partner NGO’s to work with young Roma
– To foster the use of the guide “9 steps in working with Roma youngsters”
– To increase the participation of young Roma in the life of the local communities
– To promote non formal education and practical learning for young Roma

 
The call is open until 1st of May.

 
If interested to apply fill in this  Application Form for participants.

 
The costs for food, accommodation, training materials are covered by the hosting organization. The travel costs to the venue are being reimbursed maximum till 180 euro.
For any additional questions contact us at kriksending@gmail.com

My EVS experience – Barbara Jarysz from Poland

Project: We, ourselves and our culture!

Duration: 01.10.2016 – 30.09.2017

Partners: Stowarzyszenie “Jeden Swiat” – Service Civil International Poland Organizacja Pożytku Publicznego and Center for Youth Activism CYA KRIK

Volunteer: Barbara Jarysz

Macedonia is a part of me. I have there my memories, emotions, experiences, friendships… It’s taste of ajvar, baklava, šopska, rakija – taste of happiness. Macedonia is addictive and doesn’t let me to forget her. Whoever has tasted the Balkan’s diversity, will want to come back.

EVS in Macedonia is the fulfillment of my dreams of returning to the Balkans. I’ve spent some time in this charming country before, I participated in student exchanges and researches. I graduated from ethnology and Balkan studies, Macedonia gave me the opportunity to realize both of my passions. After graduation I missed Macedonia so much. Then came the idea to go to EVS. And here I am! Dreams come true 🙂 That was the best decision I could have made.

Thanks to the work with people from KRIK I feel that I’m doing something good. For the others, but also for myself. I feel happy to work with young people with visual and hearing impairment and also with people with Down Syndrome. This is a completely new experience for me. I must admit that I was so scared because I didn’t have work experience in this field. Volunteering turned out that openness, communication skills and a little bit of knowledge that’s all I need to lead a creative workshop for youth with different types of disabilities. I love the people I work with. The smile on the face of people being under my charge is the biggest reward for me. Thanks to my girls from KRIK I feel that I’m still developing myself. I learned and I’m still learning new things from them and the youth that I work with. KRIK team is like my second family right now. We support each other, discover new things and ourselves.

Of course, it’s not always easy and colorfully. But Macedonia has a cure for this 🙂 Baklava is perfect way to overcome a bad mood. Especially when you eat it with others.

Повик на учесници за работилница ’’Креативно решавање проблеми’’

ЦМА КРИК објавува повик на учесници за работилница за креативно решавање проблеми

 

Кога: Работилницата ќе се реализираа во четврток, 13 април 2017 година, 18:00 – 20:00 ч.

 
Каде: Младински центар КРИКНИ, Скопје
Ул. Караџица бр. 6, Пржино https://goo.gl/maps/2HzoMvMFt652

 

Повеќе за оваа работилница:

Ние го користиме зборот проблем со цел да опишеме широк спектар на ситуации во кои доживуваме несигурност или потешкотии во остварувањето на она што сакаме да го постигнеме.

Алберт Ајнштан рекол “ Никогаш не можеш да решиш проблем на истото ниво на кое тој е созаден. Затоа целта на оваа работилница е заедно да научиме како да им пристапуваме на проблемските ситуации, како креативно да ги решаваме преку различни техники и како да дојдеме до најдобро решение.

Профил на учесници: Млади од 18 години до 29 години

Начин на аплицирање: Доколку сакате да учествувате на оваа работилница пополнете ја оваа апликациска форма.

Рок за аплицирање: 12 април 2017 година

Контакт за дополнителни прашања: kriksending@gmail.com

See You Watching me – Unicef project

 • Project Name: See You Watching Me
 • Program duration: 12 months 01.01.2017-31.12.2017
 • Geographical coverage: Skopje, Kicevo, Sv. Nikole, Tetovo, Prilep, Gevgelija
 • Partner: Union of Scouts of Macedonia
 • Funded by: UNICEF MK

Through children programs on different cultural subject we will foster social inclusion of people with sensor and intellectual disabilities with their peers. 10 children programs in total will be organized in the first 6 months of 2017.

The aims of the project are:

-To foster social inclusion of children with disabilities and their peers

-To include children with disabilities in activities from non-formal education

-To strengthen the communication between children with disabilities and children with typical development

-To explore creativity and culture through social inclusion of the target group

-To raise the awareness of the population in Macedonia for the presence of the children with disabilities and their human rights through presenting the results of the programs in different cities in Macedonia

-To make the work of the groups more visible on line. This bring bigger attention to the capacities of the target group and what can they achieve which helps the population to accept and understand the differences.

After the programs, we will organize 3 camps in total where the participants will be working and exploring outdoor activities and the nature. The youth will have the opportunity to gather in nature and learn all the necessary things for outdoor activities.

As final closing of the project we will organize big conference where we will invite different stakeholders and promote the results of the project activities and have a discussion about the social inclusion of children with disabilities in everyday life.

My EVS experience – Agata Prochowska from Poland

Project: We, ourselves and our culture!

Duration: 01.10.2016 – 30.09.2017

Partners: Stowarzyszenie “Jeden Swiat” – Service Civil International Poland Organizacja Pożytku Publicznego and Center for Youth Activism CYA KRIK

Volunteer: Agata Prochowska

As far as I know people are usually choosing their EVS in the country they didn’t visit before. To make it even more adventures. It also makes it kind of difficult. In my case the choice was easy. Macedonia. I’m Polish but in my heart I’m Balkan girl. Fell in love in that region back in 2008 and that love is still growing in me. Kind of. With many obstacles. And disagreement. And frustration. Let’s say it’s challenging love. But I think that’s why it’s special.

“Macedonia loves you back”- I heard once. And it’s true. Besides many things you have to deal with, there is nothing you can manage to make it better. With delicious baklava and strong coffee, life is getting better and better. Also because of people. For example people who care. That kind of people are working in KRIK.

KRIK is my host organization, created only by girls (girls rule the world as queen B said). It’s an organization focusing on young people with disabilities, actively taking part in sharing awareness about social inclusion and youth work. I’m glad I ended up in here. A bit scared I must say, I started to work with young people with visual and hearing impairment and with people with Down Syndrome. I wasn’t very prepared for that but open minded and communication skills helped a lot. Creating a creative workshops, taking part in many trainings started to be easier from one day to another. It’s been half year since I’m here and the time flew so fast. It’s not difficult when you have a great time. There is so many ideas in my head what to do more, how to improve my work with young people, how to encourage them to be more brave and be willing to fight for their rights. Sometimes I’m catching myself that it’s not me who is teaching kids, but actually I’m learning a lot from them. And that’s the part of EVS goals. Learn as much as you can from other people you thought you would never understand. It takes a lot of patience, but believe me, it’s worth it.

My mind opened even more, I started to care more. And seeing my girls from KRIK working hard every day to improve life of people with disabilities in Macedonia, makes me think that there are still good people in the world we live in.

Повик за учесници на младинска програма ,,Во нашиот свет”, која ќе се реализира во ”Завод за рехабилитација на деца и младинци”, Скопје

Повик за учесници на младинска програма

“Во нашиот свет

Центар за младински активизам Цма Крик во партнерство со Сојуз на извидници на Македонија спроведуваат проектни активности од проектот See You Watching Me финансирани од Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ) и Европската Унија (ЕУ).
Младинската програма е составена од 10 работилници кои се одвиваат двапати неделно во период април – мај 2017 во ”Завод за рехабилитација на деца и младинци” во Топанско поле.  Дел од работилниците ќе се одвиваат и надвор од заводот, во природа, кино и театар. Една работилница трае 1 час и 30 мин. Младинските програми се наменети за учесници кои се млади лица на возраст од 14-18 години.

Тема: Главната цел на оваа програма е да се постигне инклузија на децата со интелектуална попреченост со нивните врсници преку учество на креативни работилници.

Работилниците се реализираат во: Просториите на Завод за рехабилитација на деца и младинци, во природа, кино и театар

Работилниците се одвиваат: Во период од април до мај, секој вторник и четврток од 10:30 до 12 часот, почнувајќи од 11 април.

Профил на учесници: Млади лица на возраст од 14 до 18 години.

Апликациската форма можете да ја најдете тука

Краен рок за аплицирање: 10 април

Контакт за дополнителни прашања:

Елисавета Булоска – 078 517 189 – e.buloska@hotmail.com или

Блерта Ќамили – 072 523 262 –  qamili.blerta@gmail.com

Call for short term EVS project for 2 months

CYA KRIK issues: Call for short term EVS project for 2 months for period of 25th May – 22nd July 2017 

What: European Voluntary Service – EVS
When: 25th May – 22nd July 2017
Where: Mersin, Turkey
Host organization: AkdenizÜçüncüGözEğitimveGençlikDerneği (Third Eye Education and Youth Association of Mediterranean -TEAM)
TEAM was founded in 2009 in order to protect the wild and natural life with the local community and youth in and around Mersin.Especially. TEAM care a lot for the Sea-Turtles (Caretta-Caretta and CheloniaMydas) which leave their eggs on the coast of Kazanlı-Mersin and are under the risk of extinction. TEAM act as an EVS coordinating organisation in Mersin (sending and hosting volunteers).
One of the most important priorities for the project will be the promotion of active citizenship spirit, the empowerment of voluntarism and of the spirit of collaboration and solidarity to a young group.

Activities from the weekly program:
-Meeting with mentors and project coordinator discussion-briefing;
-Cleaning the coast where turtle lays their eggs (the main activity for 12 months);

-Preparing media about environmental protection;
-Turkish Language support;
-Meeting with local people and informative activities about environment;
-Informative workshops – creating awareness about environmental protection, recycling, reusing, reducing among youth and children via theatre play, games, flash mobs depend on our groups’ creativity.
During Turtle Season, which is from May  the volunteers will see Mama turtles and in July they will see the baby turtles. The volunteers are cleaning the beach in the late afternoon and walking on the beach at nights in order to monitor and protect the Mama and Baby sea-turtles from the predators.(like Dogs&Crabs..)
The volunteers will be active in the project for 35 h per week (language lessons are the part of it. Arrival and departure days do not make the part of volunteering time. The volunteering schedule may also vary with time – some periods will be more busy, and some will be much more flexible. The planning of the activities the volunteer has to build up together with the host organisation.

Food and accommodation
Accommodation and board will be covered by the Turkish National Agency. 100% of Travel costs are covered by the Turkish National Agency.
There will be provided sufficient food and accommodation for the volunteers. The volunteers are responsible to cook their meal 2 by 2 each weekday.
The volunteer will be accommodated in 3 flats. The volunteer will share the common space and the bedroom mostly four people in one room. The flat is situated near the project area and has double bedrooms, kitchen, living room and all other facilities. There are mainly sufficient materials like internet, fridge, kettle, oven, hot water in the flat.

Language Course
There will be provided Turkish language lesson training for total 4 hours in a week.

Send us the EVS Application Form and your CV at kriksending@gmail.com

Application deadline: 15th of April
For more info contact us on kriksending@gmail.com